چگونه اتاق خواب کودک مبتلا به اوتیسم را طراحی کنم؟

بیشتر افراد دوست دارند فضای اتاق خوابی داشته باشند که با روحیات آن‌ها سازگار باشد، راحتی را احساس کنند و بتوانند در آغوش گرم اتاق خود با خیالی راحت بخوابند. البته هر شخص با توجه به شرایط خود اتاق خوابی خاص را می‌پسندد. برای مثال اتاق خواب کودک اوتیسم باید فضایی باشد که خلاقیت او […]

بیشتر افراد دوست دارند فضای اتاق خوابی داشته باشند که با روحیات آن‌ها سازگار باشد، راحتی را احساس کنند و بتوانند در آغوش گرم اتاق خود با خیالی راحت بخوابند. البته هر شخص با توجه به شرایط خود اتاق خوابی خاص را می‌پسندد. برای مثال اتاق خواب کودک اوتیسم باید فضایی باشد که خلاقیت او را شکوفا کند و پناهگاهی باشد که با نیازها و ترجیحات حسی منحصر به فرد این کودک متناسب به نظر رسد.

محیط مناسب می‌تواند به طور قابل توجهی بر خلق و خو، رفتار و رفاه کلی این کودکان موثر باشد. طراحی اتاق کودک اوتیسم تنها جنبه زیبایی ندارد، بلکه شما باید فضایی امن، کاربردی و آرام را برای این کودکان ایجاد کنید. با این کار کیفیت زندگی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد.

درک نیازهای حسی قبل از طراحی اتاق خواب کودک اوتیسم

کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب در پردازش حسی خود با سایرین تفاوت دارند. بدین ترتیب برخی از آن‌ها ممکن است نسبت به بروز حالاتی همراه با نور، صدا، رنگ و حتی بافت وسایل بیش از حد حساس باشند، در حالی که برخی از آن‌ها حساسیت کمی نسبت به این مسائل دارند.

از این رو هنگام طراحی اتاق خواب کودک اوتیسم بسیار مهم است که محیطی ایجاد کنید که محرک‌های شدید را به حداقل برساند و در عین حال عناصری را دربرگیرد که به طرز مثبتی حواس آن‌ها را درگیر کند. با شناخت حس کودک اوتیسم می‌توان بهترین اتاق خواب را برای او طراحی کرد.

از رنگ‌های ملایم و نورپردازی استفاده کنید

رنگ نقش مهمی در تنظیم دکور اتاق دارد. رنگ‌های ملایم و خنثی همانند رنگ‌های پاستلی یا رنگ‌های خاکی می‌توانند فضایی آرام را ایجاد کنند. در حالی که رنگ‌های روشن ممکن است بیش از حد تحریک‌کننده باشند. برای طراحی اتاق خواب کودک اوتیسم از رنگ‌های زیر استفاده کنید:

  • سبز ملایم
  • رنگ‌های خنثی
  • رنگ‌های گرم اما ملایم
  • آبی ملایم ( برای مطالعه بیشتر در خصوص روانشاسی رنگ آبی این مقاله را مطالعه کنید)

نورپردازی نیز به اندازه رنگ حائز اهمیت است. نور طبیعی بسیار مفید خواهد بود بنابراین در صورت امکان اتاقی را برای کودک اوتیسم در نظر بگیرید که پنجره‌های آن زیاد باشند و برای فیلتر کردن نور خورشید از پرده‌های شفاف استفاده کنید.

برای ایجاد محیطی دنج، چراغ‌های کم نور نصب کنید یا از لامپ‌های ال ای دی کمک بگیرید. برای کودکان اوتیسمی که فضاهای تاریک‌تر را ترجیح می‌دهند، پرده‌های ضخیم‌تری را انتخاب کنید که به کنترل سطح نور کمک کنند.

به کنترل صدا توجه داشته باشید

شاید بر این تصور باشید که کنترل صدا خیلی به طراحی داخلی اتاق مرتبط نیست اما باید گفت شما باید درون اتاق را به گونه‌ای طراحی کنید که عایق صدا باشد. حساسیت به صدا در میان کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار رایج است.

برای ایجاد یک محیط آرام، عایق صوتی اتاق را فراموش نکنید. برای اینکه اتاق را محیطی عایق صدا تبدیل کنید، بهتر است فرش یا موکت برای جذب صدا کمک بگیرید. همچنین اضافه کردن آویزهای دیواری یا پانل‌های آکوستیک می‌تواند ایده خوبی باشد.

دستگاه‌های نویز سفید یا وسایلی که موسیقی آرامش‌بخش پخش می‌کنند نیز می‌توانند برای پوشاندن صداهای مخرب و ایجاد پس زمینه آرامش‌بخش بسیار کارآمد باشند.

ترجیحات شخصی کودک اوتیسم را در نظر بگیرید

هر کودکی ایده‌ها و خواسته‌های منحصر به فرد خود را دارد و شخصی‌سازی کردن اتاق خواب برای کودکان امری ضروری است. از این رو به منظور طراحی اتاق خواب کودکان اوتیسم از ایده‌های آن‌ها نیز استفاده کنید و مطمئن شوید که ترجیحات این کودکان را در اتاق خوابشان منعکس می‌کنید.

برای مثال رنگ‌های مورد علاقه او را به کار برید یا اگر به شخصیت خاصی علاقه دارد، تم اتاق خواب او را براساس آن شخصیت طراحی کنید. فراموش نکنید برای این کودکان باید مناطق مشخصی را برای فعالیت‌های مختلف در نظر بگیرید.

برای مثال یک گوشه از اتاق را برای زمان مطالعه او انتخاب کنید و یک صندلی دنج را در این گوشه قرار دهید. گوشه دیگری از اتاق را به طور هنری و خلاقانه طراحی کنید. همچنین فضایی آرام را برای بازی با اسباب بازی برای او در نظر بگیرید و خیلی کودکانه آن را بچینید.

در طراحی اتاق به پرورش کودک اوتیسم توجه کنید

طراحی اتاق خواب کودک اوتیسم فرصتی برای ایجاد یک محیط پرورشی و حمایتی است که باعث رشد او شده و در واقع باید کودک در اتاق خود احساس راحتی نیز داشته باشد. از این رو به منظور طراحی اتاق این کودکان باید به نیازهای حسی آن‌ها توجه کنید و عناصر مختلف طراحی را باهم ترکیب کرده تا در نهایت اتاق خوابی متناسب با نیاز کودک اوتیسم بچینید. یک اتاق خواب با طراحی مناسب نه تنها تجربه زندگی روزانه این کودکان را تقویت می‌کند، بلکه به شکوفایی استعداد و خلاقیت آن‌ها کمک خواهد کرد.

برای طراحی از چه کسی کمک بگیرم؟

برای اینکه اتاق کودک اوتیسم را به خوبی طراحی کنید، توصیه می‌کنیم از افراد متخصص و حرفه‌ای شرکت بازسازی و معماری داخلی جهت مشاوره بگیرید. این افراد به دلیل تجربه بالایی که دارند، به طور حتم در این زمینه نیز به شما کمک می‌کنند.

salb-techna