پیام‌رسان چینی ویسپی (Wispi)، جایگزینی برای تلگرام

مدتی است که شایعاتی مبنی بر جایگزین شدن پیام‌رسان جدید چینی به نام ویسپی (Wispi) با مشارکت یک شرکت خصوصی به جای پیام‌رسان تلگرام است که خبرهایی مبنی بر رزرو شدن آدرس اشخاص و کانال‌های پرمخاطب نیز منتشر شد. همچنین گفته شد که برای سرمایه‌گذاری و انتقال سرورهای این پیام‌رسان به ایران 80 میلیارد تومان […]

مدتی است که شایعاتی مبنی بر جایگزین شدن پیام‌رسان جدید چینی به نام ویسپی (Wispi) با مشارکت یک شرکت خصوصی به جای پیام‌رسان تلگرام است که خبرهایی مبنی بر رزرو شدن آدرس اشخاص و کانال‌های پرمخاطب نیز منتشر شد.

همچنین گفته شد که برای سرمایه‌گذاری و انتقال سرورهای این پیام‌رسان به ایران 80 میلیارد تومان بودجه دولتی پیش بینی شده است.

اما چندی پس از این شایعات، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این اخبار را تکذیب کرد و در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: سیاست حمایتی دولت از پیام‌رسان‌های بومی شفاف و برای همه یکسان بوده و در خصوص تعامل با سرویس دهندگان بین المللی نیز تاکنون هیچ مذاکره‌ای از سوی وزارت ارتباطات با پیام رسان مذکور انجام نشده است.

با این حال اخبار غیررسمی از ادامه مذاکرات با این پیام‌رسان از طریق یک شرکت اینترنتی حکایت دارند.

این روزها در جریان توسعه بازار محتوا و اینترنت ایران، روند بازار به سمت میزبانی داخلی و ترافیک بومی حرکت کرده و علاوه بر این بازارهای فعالیت نیز از فروش صرف اینترنت گسترده‌تر شده است. همچنان که چندی پیش یک شرکت دیگر ارائه دهنده اینترنت با یک پیام‌رسان ایرانی قرارداد همکاری بست و از نتایج این قرارداد امکان مکالمه رایگان روی پیام‌رسان از طریق اینترنت حتی بدون احتساب حجم اینترنت بود.

گفتنی است که مذاکرات شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت با دارندگان محتوا و ترافیک به خودی خود عجیب نیست. حتی خبرهای بعدی از مذاکرات شرکت‌های اینترنتی با یک پیام‌رسان یا حتی آپدیت سرور اپل، گوگل یا حتی یک آنتی ویروس دور از انتظار نیست؛ اما در این طرح تجاری، مداخله دولتی است که جای پرسش دارد.

در مورد این موضوع، خسرو سلجوقی، عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران با تاکید بر اینکه نام پیام‌رسان ویسپی را از رسانه‌ها شنیده است، گفت: طبق برنامه‌‌های حمایتی سازمان یا در مقام مشورت، در جریان موضوعات این چنینی قرار می‌گیریم که برای مثال شرکت ایرانی مطرح می‌کرد که برای خرید یک پیام‌رسان خارجی به مبلغ 40 میلیارد تومان مذاکره کرده است؛ اما یقین دارم هیچ مذاکره‌ای درباره پیام رسان ویسپی یا حمایت دولتی از این پیام‌رسان از سوی سازمان فناوری انجام نشده است.