پژوهش جدید

آرسنیک در آب تهدید پنهان سلامت کلیه ها

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که حتی قرار گرفتن در معرض مقادیر کم آرسنیک نیز می‌تواند خطرات قابل‌توجهی برای سلامتی به همراه داشته باشد، از جمله افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه. آمارها نشان می‌دهند که میزان بروز سرطان کلیه در ایالات متحده بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، سالانه به طور متوسط ۱.۲ درصد افزایش یافته […]

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که حتی قرار گرفتن در معرض مقادیر کم آرسنیک نیز می‌تواند خطرات قابل‌توجهی برای سلامتی به همراه داشته باشد، از جمله افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه. آمارها نشان می‌دهند که میزان بروز سرطان کلیه در ایالات متحده بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، سالانه به طور متوسط ۱.۲ درصد افزایش یافته و این سرطان اکنون به هفتمین سرطان شایع در این کشور تبدیل شده است. این در حالی است که مصرف سیگار، به‌عنوان یک عامل خطر شناخته‌شده برای سرطان کلیه، در این مدت کاهش داشته است.

به گزارش سرویس اخبار پزشکی رسانه تکنا و به نقل از دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه تگزاس، این موضوع محققان را بر آن داشت تا سایر عوامل احتمالی مؤثر، از جمله آرسنیک، را بررسی کنند. آرسنیک یک ماده سرطان‌زا است که به‌طور طبیعی در آب‌های زیرزمینی ایالت تگزاس و سایر مناطق وجود دارد. برخلاف مطالعات قبلی، پژوهش دانشگاه تگزاس A&M بر روی مقادیر کم آرسنیک (زیر حد مجاز ۱۰ قسمت در میلیارد) در سیستم‌های عمومی آب، که تحت نظارت نهادهای دولتی قرار دارند، و سیستم‌های چاه‌های خصوصی، که نظارت بر آنها وجود ندارد، متمرکز شده است.

دکتر “تائهیون رو”، از بخش اپیدمیولوژی و آمار زیستی، گفت: «برخی از سیستم‌های عمومی آب به‌درستی مدیریت نمی‌شوند و ممکن است مشتریان را در معرض آرسنیک قرار دهند، اما ۴۰ میلیون نفر در ایالات متحده که به چاه‌های خصوصی وابسته هستند، به‌ویژه آسیب‌پذیرترند.» این مطالعه توسط تیمی از پژوهشگران، شامل دکتر “دایکوون هان”، دکتر “شیائوهوی شو”، دانشجوی دکتری “نیشات تسنیم حسن”، و دکتر “گرت سنسوم” از بخش بهداشت محیطی و شغلی انجام شد.

یافته‌های پژوهش

نتایج این پژوهش رابطه بین میزان سرطان کلیه و غلظت آرسنیک در آب آشامیدنی در ۲۴۰ شهرستان ایالت تگزاس را بررسی کرده است. داده‌های سرطان از سامانه “نظارت، اپیدمیولوژی و نتایج نهایی” (SEER) بر ۲۸,۸۹۶ مورد سرطان در میان بزرگسالان ۲۰ ساله و بالاتر در تگزاس جمع‌آوری شد. این داده‌ها با داده‌های آزمایش آب از اداره خدمات بهداشت ایالت تگزاس و هیئت توسعه آب تگزاس ترکیب شدند.

برای تحلیل داده‌ها، پژوهشگران از مدل آماری رگرسیون پواسون استفاده کردند که موقعیت جغرافیایی را در نظر گرفته و مدل را بر اساس عوامل جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی و عوامل خطر سرطان مانند چاقی، سیگار کشیدن و دیابت تنظیم کرد. همچنین متغیرهای همبسته‌ای مانند تراکم سموم دفع آفات، آسیب‌پذیری اجتماعی، سطح درآمد، مناطق روستایی، نرخ بستری شدن به دلیل بیماری‌های قلبی-عروقی و شیوع بیماری‌های مزمن کلیوی در تحلیل وارد شدند.

نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض آرسنیک در مقادیر ۱ تا ۵ قسمت در میلیارد خطر سرطان کلیه را ۶ درصد افزایش می‌دهد و قرار گرفتن در معرض مقادیر بیش از ۵ قسمت در میلیارد خطر را ۲۲ درصد بالا می‌برد. علاوه بر این، با هر دو برابر شدن غلظت آرسنیک در آب، خطر سرطان ۴ درصد افزایش می‌یابد.

دکتر “رو” اظهار داشت: «این یافته‌ها نشان می‌دهد که حتی قرار گرفتن در معرض مقادیر کم آرسنیک در آب آشامیدنی ممکن است با افزایش خطر سرطان کلیه مرتبط باشد، که با تحقیقات پیشین درباره ارتباط این مواجهه با سرطان‌های ریه، مثانه و پوست همخوانی دارد.»

نیشات تسنیم حسن یکی از اعضای تیم پژوهشی، خاطرنشان کرد که طراحی این مطالعه تنها می‌تواند ارتباط میان عوامل را نشان دهد و به معنای تعیین رابطه علّی نیست. وی پیشنهاد داد که مطالعات آینده بر داده‌های فردی و بیومتریک، به‌جای داده‌های سطح شهرستان، تمرکز کنند تا اثر عواملی مانند سبک زندگی، سابقه خانوادگی سرطان کلیه و سایر منابع احتمالی آرسنیک بهتر بررسی شود. وی گفت : با این حال، یافته‌های ما نشان می‌دهد که کاهش مواجهه با آرسنیک می‌تواند میزان سرطان کلیه را کاهش دهد و این امر می‌تواند از طریق نظارت‌های قانونی قوی‌تر و مداخلات هدفمند بهداشت عمومی محقق شود.