یادداشت: آیا لینوکس میتواند نهایتا جای ویندوز را بگیرد؟
17طبق گفتهی شرکت تحلیلکنندهی دادههای Net Market Share، استفاده از سیستمعامل لینوکس به 2 درصد رسیده است. این اولین موفقیتی است که این سیستمعامل متن باز به دست آورده است. این عدد اندروید را به عنوان لینوکس محاسبه نمیکند. یعنی کاربران بیشتری دارند به نسخهی سنتی لینوکس یعنی دسکتاپی رو میآورند (یا درصد کاربران سایر […]
17طبق گفتهی شرکت تحلیلکنندهی دادههای Net Market Share، استفاده از سیستمعامل لینوکس به 2 درصد رسیده است. این اولین موفقیتی است که این سیستمعامل متن باز به دست آورده است.
این عدد اندروید را به عنوان لینوکس محاسبه نمیکند. یعنی کاربران بیشتری دارند به نسخهی سنتی لینوکس یعنی دسکتاپی رو میآورند (یا درصد کاربران سایر سیستمعاملها پایینتر آمده است.)
آیا معنای این گزارش این است که لینوکس به نقطهای رسیده است که سیستمعامل مورد انتخاب یک کاربر معمولی در عوض ویندوز و Mac OS X باشد؟
جواب یک کاربر لینوکسی یقینا مثبت است و ما علت آن در مقالهی زیر شرح میدهیم.
لینوکس آسان است
تصور غلط عموم بر این است که کار با لینوکس سخت است. مردم فرض میکنند که این سیستمعامل تنها برای توسعهدهندگان است و یا افرادی که باید از خط فرمان استفاده کنند. این تصور اشتباه است. لینوکس متفاوت است، ولی این روزها شما حتی بدون آگاهی از مفاهیمی نظیر ترمینال و کار با آن نیز میتوانید با این سیستمعامل سر کنید.
اکثر بستههای توزیع نرمافزاری در خود اپلیکیشنهایی دارند که نیازهای ضروری را در خود جا دهند. در بعضی از موارد، عملکرد آنها به نسبت رقبا بهتر است. از نظر خیلی از کاربران، ویرایش اسناد، اسکن فایلها، مطالعهی فایلهای پیدیاف و ویرایش تصاویر از همان ابتدا با یک کامپیوتر دارای سیستمعامل لینوکس به نسبت ویندوز سادهتر است. شما میتوانید در حق یک کاربر جدید یا غیر فنی کامپیوتر با معرفی لینوکس از همان ابتدا، لطف کنید.
محیط دسکتاپ کامل و مرتب است
نه تنها مرتب بلکه در خود ابتکار نیز دارد! زیبا است! محیط دسکتاپ لینوکس به نقطهای رسیده است که قابل قیاس با رقبای تجاری خود باشد. تنها همین عامل هم نیست بلکه به شیوههای متعددی میزان ابتکار و نوآوری در آن بیشتر هم است.
شرکت اوبونتو به خلق Unity پرداخته است، که آیکون اپلیکیشنهای آشنا را در یک لانچر در کنار صفحهی نمایش قرار میدهد. HUD آن به شما اجازه میدهد از طریق میانبرهای صفحهکلید اکثر کارها را انجام دهید. شرکت GNOME در طول چند سال گذشته مشغول تبدیل یک محیط دسکتاپ سنتی به یک رابط کاربری متفاوت با سایرین بوده است. از طرف دیگر سیستمعامل Elementary OS دیده میشود که توسعهدهندگان آن به نسبت محیط دسکتاپ لینوکس تاکید بیشتری بر مرتب بودن و کامل بودن دارند.
شما میتوانید در یک مرورگر هرکاری بخواهید انجام دهید
بسیاری از کاربران اکثریت وقت خود را در کامپیوتر با مرورگر خود سپری میکنند. اپلیکیشنهای تحت وب امکان مشاهدهی ویدئو، ویرایش اسناد و پر کردن فرمهای مالیاتی شما را امکانپذیر میکنند. در حال حاضر، میلیونها فرد تنها میتوانند با یک مرورگر همه کارهای خود را بکنند. موفقیت کرومبوکها خود نشان از این گفته دارد.
بخواهیم این امر را تعمیم دهید، چنین چیزی کارهایی که شما میتوانید از محیط دسکتاپ یک لینوکس انجام دهید زیاد میکند. کاربران حالا میتوانند به سادگی برنامههای نتفلیکس را مشاهده کنند. برنامههای آفیس مایکروسافت به صورت آنلاین در اختیار آنها قرار دارد. علاوه بر این اپلیکیشنهای Google Docs، Pixlr و تمامی اپلیکیشنهای موجود در وباستور کروم دیده میشوند.
به لطف موفقیت وب، تقریبا مهم نیست چه نرمافزاری برای لینوکس ساخته شده یا نشده است، تا زمانی که بتوانید در این سیستمعامل به اینترنت متصل باشید.
نرمافزارهای بیشتری در اختیار شما است
رو آوردن به لینوکس در گذشته به معنای از دست دادن اپلیکیشنهایی بود که با آنها آشناییت داشتید. با آنکه همچنان باید بعضی از آنها را فراموش کنید، ولی این تعداد روز به روز کمتر میشود. شما میتوانید با استفاده از مرورگر کروم گوگل در وب به گردش بپردازید و با استیم بازیها را دانلود کنید. اپلیکیشنهای متن باز نظیر فایرفاکس، Thunderbird، LibreOffice، GIMP، Atom، VLC و InkScape آنقدر محبوب شدهاند که شاید در حال حاضر دارید از آنها در ویندوز استفاده میکنید، و تمامی آنها بر روی لینوکس اجرا میشوند.
تهیهی اپلیکیشنهای جدید آسانتر است. PPAهای اوبونتو نرمافزاری را فراهم کرده که در مرکز نرمافزار (Software Center) ویندوز دیده نمیشود. فرمتهای جدید نظیر AppImages, Snaps و Flakpaks به شما اجازه میدهد بدون توجه به نسخهی توزیعی لینوکس خود یک اپلیکیشن را نصب کنید. این امر باعث میشود که زندگی برای کاربران و توسعهدهندگان آسانتر باشد.
بازیها هم به لینوکس میآیند
یکی از دلایل مهمی که کاربران ویندوز به لینوکس رو نیاوردهاند، بحث بازی است. با آنکه تعداد بازیهایی که برای ویندوز ارائه میشوند بیشتر باقی خواهند ماند، ولی لینوکس هم راه درازی در این زمینه طی کرده است. این روزها به اندازهی کافی برای راضی نگه داشتن یک گیمر، بازی دیده میشود.
تا حد زیادی دلیل این امر موفقیت فروشگاه بازی Humble Indie Bundle است که باعث شد بازیهای زیادی به صورت بومی بر روی لینوکس اجرا شوند. اگر به بازیهای مستقل علاقه دارید، لینوکس در این زمینه قوی عمل میکند.
استیم (Steam) عناوین بسیار معروفتری را به این پلتفرم آورد. هر بازی مهمی ممکن است برای لینوکس هم عرضه نشود، ولی عناوین بازیهای معروف زیادی به چشم میخورد که کاربران ساعتها به واسطهی آنها سرگرم باشند. و این قبل از این است که به دنبال راههایی برای بازی کردن بازیهای قدیمی ویندوز و داس بر روی لینوکس باشیم.
تجربهی بازی نظیر محیط ویندوز نیست، ولی ناامیدکننده هم نخواهد بود.
لینوکس پایدار و قابل اطمینان است
آیا ویندوز 7 را به یاد میآورید؟ نسخهی پر قدرتی از ویندوز که مورد تحسینی قرار گرفت که از زمان ویندوز XP شنیده نشده بود. سپس ویندوز 8 آمد و واقعا یک تجربهی کاملا متفاوت فراهم کرد. همه جا مربع دیده میشد.
نفر بعدی در صف ویندوز 10 و از نظر ظاهر و حس و حال جایی بین ویندوز 7 و 8 قرار میگیرد.
در آینده ممکن است با چه چیزی روبرو شویم؟ هرکس میتواند یک حدسی بزند.
ولی در رابطه با لینوکس، شما میتوانید انتظار داشته باشید که در سالهای آینده نیز همین تجربهی کاربری را خواهید داشت. حتی زمانی که رابط کاربری GNOME چندین سال قبل متحمل تغییرات مهمی شد، پروژهی Mate شکل گرفت و باعث شد حس و حال قدیمی GNOME حفظ شود.
اپلیکیشنهای متن باز نیز خیلی زیاد تغییر نمیکنند، بنابراین اپلیکیشن امروزی AbiWord با چیزی که در یک دههی قبل بوده است تفاوت زیادی ندارد. همین قضیه در مورد اپلیکیشن GIMP نیز صدق میکند. ویژگیهای جدید اضافه میشوند ولی جریان کاری همچنان مشابه باقی خواهند ماند.
علاوه بر این از همین سیستمعامل میتوان تا سالهای سال بر روی کامپیوتر شخصی بدون آهسته شدن سرعت آن استفاده کرد. اگر میخواهید که PC شما به یک منبع کاری قابل اطمینان تبدیل شود، لینوکس باید انتخاب شما باشد.
آیا لینوکس کامل است؟
به سختی میتوان چنین چیزی را گفت. بسیاری از اپلیکیشنهای ویندوز از یک دههی قبل همچنان میتوانند برروی کامپیوترهای مدرن اجرا شوند. در حالیکه نرمافزارهای لینوکس میتواند بعد از یک آپدیت سیستمعامل هر 6 ماه یک بار دیگر کار نکنند. و ممکن است بر روی دیگر بستههای توزیع نرمافزاری حتی کار نکنند. توسعهی نرمافزار برای لینوکس میتواند یک سردرد باشد و برای خیلی از کاربران این قضیه آزاردهنده است. فرمتهای بستهبندی جدید ممکن است این مشکل را حل کند، ولی در حال حاضر احتمالی است که شاید در آینده به وقوع بپیوندد.
استفاده از لینوکس نیاز به تحقیق بیشتر دارد. چون شما نمیتوانید به منظور رفع مشکل آن به هر مرکز پشتیبانی از خدمات کامپیوتر مراجعه کنید و افراد آگاه داخل خانواده نیز ممکن است تنها به ویندوز آشنا باشند و در نتیجه شما در این قضیه تنهای تنها باشید. ویندوز محبوبتر است و با آنکه این قضیه دلیلی بر مشکل داشتن لینوکس نیست، ولی بر روی تجربهی نهایی شما تاثیر خواهد گذاشت.
ولی کرومبوکها نشان میدهند که هیچکدام از این مشکلات حاد به شمار نمیروند. این دستگاههای دارای سیستمعامل لینوکس در فروشگاههای بیشتری روز به روز دیده میشوند و سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص میدهند. آنها دارند به مردم نشان میدهند که امتحان یک چیز جدید اشکالی ندارد. بستههای توزیع نرمافزاری سنتی از این قضیه بهره میبرند و بخواهیم صادق باشیم، هرگز زمانی بهتر برای امتحان نسخهی دسکتاپی لینوکس وجود نداشته است.
پیشنهاد ویژه : تعمیر کامپیوتر تهران |
پیشنهاد ویژه |
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰