گامی بلند در جهت پایداری

ایده نجات دیتاسنترهای هوش مصنوعی از اتلاف انرژی

شرکت Onsemi، پیشرو در زمینه راه حل های نیمه‌رساناهای با کارایی بالا، از مجموعه جدیدی از چیپ‌های مبتنی بر کاربید سیلیسیوم (SiC) رونمایی کرد که با هدف بهبود چشمگیر بازده انرژی در مراکز داده پشتیبان سرویس‌های هوش مصنوعی (AI) طراحی شده‌اند. این فناوری نوآورانه از تجارب به‌دست آمده در زمینه‌ی توسعه‌ی چیپ‌های کارآمد برای خودروهای […]

شرکت Onsemi، پیشرو در زمینه راه حل های نیمه‌رساناهای با کارایی بالا، از مجموعه جدیدی از چیپ‌های مبتنی بر کاربید سیلیسیوم (SiC) رونمایی کرد که با هدف بهبود چشمگیر بازده انرژی در مراکز داده پشتیبان سرویس‌های هوش مصنوعی (AI) طراحی شده‌اند. این فناوری نوآورانه از تجارب به‌دست آمده در زمینه‌ی توسعه‌ی چیپ‌های کارآمد برای خودروهای الکتریکی بهره می‌برد.

به گزارش آژانس اخبار فناوری و تکنولوژی تکنا، کاربید سیلیسیوم جایگزینی کارآمدتر برای سیلیکون استاندارد در ساخت چیپ‌های قدرت به‌شمار می‌رود. در حالی که فرآیند تولید این ماده هزینه‌ی بیشتری در بر دارد، اما برتری قابل توجهی در زمینه‌ی تبدیل انرژی از یک شکل به شکل دیگر از خود نشان می‌دهد. طی سال‌های اخیر، استفاده از کاربید سیلیسیوم در صنعت خودروهای الکتریکی با اقبال گسترده‌ای مواجه شده است. جایگزینی چیپ‌های مبتنی بر سیلیکون با نمونه‌های SiC در خودروهای الکتریکی منجر به افزایش قابل توجه برد حرکتی آن‌ها می‌شود.

دکتر سایمون کیتون، رئیس گروه راه‌حل‌های انرژی در شرکت Onsemi، ضمن اشاره به فرآیندهای متعدد تبدیل برق در مراکز داده، بیان داشت: «در یک مرکز داده‌ی معمولی، برق ورودی دست‌کم چهار بار و در طول مسیر رسیدن به چیپ‌های نهایی برای انجام محاسبات، دچار تبدیل می‌شود. متاسفانه، در این فرآیندهای تبدیل، حدود 12 درصد از انرژی به صورت گرما تلف می‌رود.»

وی در ادامه‌ی توضیحات خود افزود: «این اتلاف انرژی هزینه‌ی هنگفتی را بر دوش غول‌های فناوری نظیر آمازون، گوگل و مایکروسافت که از این مراکز داده برای ارائه‌ی خدمات هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، تحمیل می‌نماید. آن‌ها نه تنها هزینه‌ی برق تلف‌شده به صورت گرما را می‌پردازند، بلکه مجبور به صرف انرژی اضافی برای خنک‌سازی مراکز داده‌ی خود نیز هستند.»

شرکت Onsemi اطمینان دارد که با به‌کارگیری فناوری جدید خود، قادر به کاهش تلفات انرژی در مراکز داده تا یک واحد درصد خواهد بود. با توجه به برآوردهای سرسام‌آور در خصوص میزان مصرف برق مراکز داده‌ی هوش مصنوعی (که برخی از گروه‌ها آن را تا 1000 تراتاوات ساعت در کمتر از دو سال تخمین می‌زنند)، حتی کاهش یک درصدی نیز دستاورد قابل توجهی محسوب می‌شود.

دکتر کیتون در خاتمه خاطر نشان کرد: «یک درصد از این میزان کل انرژی، برای تأمین برق یک میلیون خانه به مدت یک سال کافی است. بنابراین، درک اهمیت صرفه‌جویی در این سطح برای تأمین انرژی مورد نیاز مراکز داده‌ی هوش مصنوعی ضروری است.»