اولین کشتی تفریحی غول پیکر جهان با سوخت هیدروژن در هلند به آب انداخته شد

هلند میزبان پروژه ساخت یک ابر کشتی تفریحی مجلل است که در آن از فناوری سوخت هیدروژن استفاده می‌شود. به گزارش‌ سرویس اخبار فناوری و تکنولوژی تکنا، کمپانی  Feadship اولین کشتی غول پیکر تفریحی مجلل را در آمستردام مورد آزمایش قرار می دهد. این بزرگترین کشتی تفریحی موتوری ساخته شده در جهان محسوب میشود. سوخت […]

هلند میزبان پروژه ساخت یک ابر کشتی تفریحی مجلل است که در آن از فناوری سوخت هیدروژن استفاده می‌شود.

به گزارش‌ سرویس اخبار فناوری و تکنولوژی تکنا، کمپانی  Feadship اولین کشتی غول پیکر تفریحی مجلل را در آمستردام مورد آزمایش قرار می دهد. این بزرگترین کشتی تفریحی موتوری ساخته شده در جهان محسوب میشود.

سوخت هیدروژن به عنوان جایگزین انرژی آینده با توجه به قدرت بالا هنوز کمبودهای بسیاری دارد که باید برای قرارگیری به عنوان سوخت روزمره برطرف شوند. پروژه مربوط به بزرگترین کشتی تفریحی در جهان از تاریخ ۴ می آغاز شده و هدف از آن جابجایی مرزهای فناوری سوخت هیدروژن در صنعت کشتییرانی بوده است. مهمترین موضوع در این پروژه عدم وجود هرگونه پروتکل و مقررات در زمینه ذخیره هیدروژن و بخش‌های مربوط به سیستم‌های پیل سوختی است. شرکت سازنده کاری با واسطه‌های صنعت ابر کشتی‌ها تلاش کرده تا با یک چشم انداز آینده نگرانه بتواند به پروتکل‌ها و مقررات مربوط به فناوری سوخت هیدروژن در کشتی‌های غول پیکر برسد.

پیل‌های سوختی از نوع هیدروژن از گذشته و در ماموریت‌های آپولو در دسترس بودند. اما تاکنون هیچگاه در صنعت کشتیرانی مورد استفاده قرار نگرفته بودند. البته هنوز بسیاری از چالش‌های آنها در این فناوری همچنان باقی مانده است. ذخیره هیدروژن در کشتی به این بزرگی چندان ساده نخواهد بود. هیدروژن یک منبع انرژی بسیار کارآمد و دارای چگالی بسیار اندک است و حجم بسیار زیادی نیز برای ذخیره اشغال می‌کند. این سوخت پاک باید در دمای منفی ۲۵۳ درجه سانتیگراد و تحت فشار نگهداری شود. در پروژه ابرکشتی تفریحی برای راه‌اندازی ۱۶ پیل سوختی و تولید برق جریان مستقیم از ۴ تن هیدروژن استفاده شده است. البته این تنها بخش کوچکی از مشکل مربوط به استفاده از هیدروژن به عنوان سوخت محسوب می‌شود. استفاده از هیدروژن شکنندگی فلزات را به دنبال دارد که ریسک بزرگی در سیستم‌های صنعت کشتیرانی محسوب می‌شود.