بزرگترین کوه یخ جهان پس از ۳۰ سال به حرکت درآمد
کوه یخ A23a که دو برابر مساحت گرتر لندن وسعت دارد و وزنی نزدیک به یک تریلیون تن دارد، پس از بیش از 30 سال زمینگیری در بستر دریا، حالا در حال حرکت است. این کوه یخ که سالها در موقعیت خود در شمال جزایر اورکنی جنوبی ثابت مانده بود، اخیراً آزاد شده و آغاز […]
کوه یخ A23a که دو برابر مساحت گرتر لندن وسعت دارد و وزنی نزدیک به یک تریلیون تن دارد، پس از بیش از 30 سال زمینگیری در بستر دریا، حالا در حال حرکت است. این کوه یخ که سالها در موقعیت خود در شمال جزایر اورکنی جنوبی ثابت مانده بود، اخیراً آزاد شده و آغاز به حرکت در اقیانوس جنوبی کرده است.
به گزارش سرویس زیست محیطی رسانه اخبار فناوری تکنا، کارشناسان نظرسنجی بریتانیا در قطب جنوب (BAS) تأیید کردهاند که A23a سرانجام از موقعیت خود خارج شده و در حال شروع یک سفر جدید است. این حرکت مجدد پس از دورههای طولانی توقف، برای پژوهشگران هیجانانگیز است. دکتر اندرو مایرز اقیانوسشناس BAS، درباره این تغییر گفت: «دیدن حرکت مجدد A23a پس از این همه زمان توقف، هیجانانگیز است. ما مشتاقیم ببینیم آیا این کوه یخ مشابه سایر کوههای یخ بزرگ که از قطب جنوب جدا شدهاند، مسیر مشابهی را طی خواهد کرد یا خیر. همچنین تأثیر این حرکت بر اکوسیستمهای محلی بسیار مهم است.»
A23a که در سال 1986 از فلات یخی فیلچنر جدا شد، در دریای ودل بر بستر دریا ثابت ماند و سفر آهسته خود به سمت شمال را از سال 2020 آغاز کرد. در فوریه 2024، این کوه یخ در پدیدهای به نام ستون تیلور گرفتار شد، جایی که آب چرخان در بالای کوههای دریایی، اجسام را در محل خود محبوس میکند. این امر باعث تأخیر در حرکت سریع A23a به سمت شمال شد.
با این حال اکنون تصاویر ماهوارهای تأیید کردهاند که این کوه یخ به طور کامل از محل خود آزاد شده است. کارشناسان BAS پیشبینی میکنند که این کوه یخ مسیر خود را به سمت اقیانوس جنوبی ادامه دهد و از جریان دور قطبی جنوب پیروی کند. این حرکت ممکن است به سمت جزیره جورجیا جنوبی در سابقطب جنوب کشانده شود، جایی که شرایط گرمتر ممکن است باعث شکستن آن به قطعات کوچکتر و ذوب شدن آنها شود.
در کنار ماهوارهها، این کوه یخ توسط محققانی که بر عرشه کشتی تحقیقاتی «سِر دیوید اتنبرو» حضور دارند، مورد بررسی قرار میگیرد. لورا تیلور، بیوژئوشیمیست این کشتی، امیدوار است تا تأثیرات این کوه یخ بر اکوسیستمهای محلی را مطالعه کند. او در این خصوص گفت: «ما میدانیم که این کوههای یخ غولپیکر میتوانند مواد مغذی را به آبهایی که از میان آنها عبور میکنند، منتقل کرده و اکوسیستمهایی در مناطق کمتر حاصلخیز ایجاد کنند. آنچه ما نمیدانیم این است که مقیاس و منشأ این کوهها چه تأثیری میتواند بر این فرآیند داشته باشد. ما نمونههایی از آبهای سطحی اقیانوس را از مکانهای مختلف برداشت کردهایم تا تأثیرات این کوه یخ را بهتر درک کنیم و بفهمیم چگونه این حرکت میتواند بر تعادل کربن در اقیانوس و جو اثر بگذارد.»
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰