تغییرات اقلیمی جهانی روند ذوب شدن یخها را سرعت بخشیده است

تحقیقات جدید نشان میدهد سرعت روند ذوب شدن یخها در حال افزایش است و سرعت آن از دهه ۹۰ میلادی نیز پیشی گرفته است. به گفته محققان بحران آب و هوا و افزایش گرمای زمین دلیل اصلی این موضوع است. به گزارش واحد اخبار زیست محیطی تکنا، ذوب شدن یخهای سطح کره زمین 57 درصد […]

تحقیقات جدید نشان میدهد سرعت روند ذوب شدن یخها در حال افزایش است و سرعت آن از دهه ۹۰ میلادی نیز پیشی گرفته است. به گفته محققان بحران آب و هوا و افزایش گرمای زمین دلیل اصلی این موضوع است.

به گزارش واحد اخبار زیست محیطی تکنا، ذوب شدن یخهای سطح کره زمین 57 درصد افزایش یافته است. این مسئله بدین معناست که ذوب شدن یخها از سال ۱۹۹۰ سالانه که برابر با ۸۰۰ میلیارد متر مکعب بوده است به سالانه ۱۲۰۰ تریلیون تن رسیده است.

محققان تخمین می زنند که در 30 سال گذشته ، نزدیک به 28 تریلیون تن از یخ های دریایی ، ورقه های یخ و یخچال های طبیعی جهان ذوب شده است. به گزارش رویترز، توماس اسلاتر متخصص تغییرات آب و هوایی در حوزه یخ شناسی از دانشگاه لیدز انگلستان در این باره گفته است: « مشاهده چنین افزایشی در طی تنها ۳۰ سال بسیار مایه تعجب است.»

روند ذوب شدن یخها برای کسانی که در مجاورت کوهستانی یخی زندگی میکنند یا از سدهای یخی برای جلوگیری از سیل در مجاورت سواحل بهره میبرند، امری مشهود است. با این وجود پدیده مذکور برای کسانی که در مناطق دور از یخبندانهای طبیعی زندگی میکنند، کمتر احساس میشود اما با این توجه دانشمندان به این مورد جلب شده است.

گابریل وولکن متخصص زمین شناسی با انجام آزمایشهای زمین شناسی و ژئوفیزیک در آلاسکا بیان کرده است:« مردم آلاسکا کاملا از پدیده ذوب شدن یخها آگاه هستند، شما میتوانید این پدیده را با چشم انسان به راحتی مشاهده کنید.»

محققان معتقد هستند که این مقاله ممکن است اولین گزارش جامعی باشد که مناطق یخ زده گرینلند، قطب جنوب و قطب شمال، دریاهای یخزده جنوبی و یخچالهای کوهستانی را زیر ذرهبین برده است.

دانشمندان انگلیسی از منابع مختلفی برای نتیجه گیری خود استفاده کردهاند از جمله آنها میتوان به اندازه گیری ماهواره ای میان سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۷،مدل سازی رایانه ای، اندازه گیری زمین و مشاهدات در محل اشاره کرد. یافته ها نشان می دهد که یخ در بیشتر نقاط جهان به طور مداوم در حال ناپدید شدن است و دلیل اصلی آن ناشی از تغییرات آب و هوایی است.

در سال 2017 موجودی یخچال های طبیعی زمین، بیش از 215 هزار عدد در سراسر جهان بوده است. محققان در ادامه گفتهاند ذوب شدن آنها موجب شده است سطح دریاها از سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۷ حدود ۲۱ درصد افزایش یافته است.

در مناطق قطبی معمولا دریاها را یخ فرا گرفته است اگرچه ضخامت و گستردگی آن به صورت فصلی در حال تغییر است. با این وجود، مطالعات ماه سپتامبر گذشته توسط دانشگاه فیربانکس آلاسکا پیشتر به ذوب شدن یخ سطح دریاهای قطبی اشاره کرده بودند.

یخ دریا نقش اساسی در تامین آب شیرین و انرژی مناطق قطبی دارد، بر اکوسیستم دریایی تأثیر می گذارد و جذب تابش خورشید را در تابستان تنظیم میکند. علاوه بر این، از دست دادن یخ دریا می تواند بر گردش اقیانوس و جو تأثیر بگذارد. هچنین الگوهای آب و هوایی در عرضهای جغرافیایی از این موضوع متاثر خواهند شد. جهت دیدن دیگر خبرهای این حوزه به صفحه اخبار علمی مراجعه کنید.